turan taktigi

insomnia jim
neredeyse turk kavramiyla yasit olan bir savas taktigi nerdeyse her onemli savasta kullanilmistir en son hitler ikinci dunya savasinda blitzkrieg(yildirim savasi) taktiklerinde kullanmistir.kagit uzerinde oldukca basit gorunmesine ragmen uygulamasi cok zordur.amac vur kac cember icine al ve yok et.
made in heaven
turk tarihinde malazgirt disinda dandanakan,miryakefalon,mohac gibi bir cok onemli savasta da turk ordularinin zafere ulasmasini saglamis taktiktir.merkez,sag ve sol kollardan olusan turk ordularinda merkez’de bulunan birliklerin sahte geri cekilmesi sonucu dusmani pesine takarak kendi ordu merkezinden uzaklastirmasi,turk ordusunun sag ve sol kollarininda dusmani iki taraftan cevirip imha etmesine dayali bir taktiktir.
maliyeci
dusmanlar arasi bir diyalog:

-komutanim vallahi ben cozdum olayi turkler yine hilal taktigi yapacaklar kosturmayalim peslerinden bu sefer yemeyelim

-sus asker,bu sefer malazgirt gibi degil,nasil kaciyolar baksana,heheh korkak turkler,saldirinnnn

-allaha allah allah allaah haydi bre yigitler

-ha siktir yine mi lan!
euxinos
türklerin uyguladığı sahte geri çekilme ve ardından ani taarruzdan oluşan bir taktiktir.

sanıldığı gibi osmanlı yada selçuklu'dan kalma değil daha da eskidir.

yazılı kaynaklara göre ilk uygulanışına (elbette o zamanlar son hali gibi olmasa da) hun ve çin (han hanedanı) arasında mö 200 yılında yapılan baideng muharebesinde rastlanır.
taktiğin uygulayıcısı oluşturduğu orduyla beraber türk kara kuvvetlerinin de kuruluş tarihine damgasını vurmuş olan mete han'dır.

mete han aynı zamanda türk tarihinde bilinen yönetime karşı ilk askeri darbeyi yapan kişidir. darbeyi babasına karşı yapmış ve darbe sırasında ilk kez düzenli türk ordusunu kurmuştur. bu da türk kara kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul ettiği mö 209 yılında gerçekleşmiş ve bu tarihten sadece 9 yıl sonra çin'i düşmana nazaran çok daha az bir güçle baideng muharebesinde mağlup etmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol